Zoopedie na Facebooku

Krysa obecná

 

Latinský název Rattus ratusKrysa obecná. Délka těla je okolo 23 cm a ocasu 25 cm. Hmotnost 140 až 200 g. Původní výskyt Krysy obecné byl v jihovýchodní Asii ale lodní dopravou se rozšířila do celého světa. Na mnohých místech byla krysa vytlačena silnější jedincem, tedy potkanem.

Krysa se ráda zdržuje na půdách nebo sýpkách. Dožívá se až 4 let. Přirozený nepřítel krysy je liška. Krysa je dokonale pohyblivá, dovede rychle běhat, je obratná, vyleze i po hladkých stěnách, velmi perfektně plave, zvládá také perfektně skoky a výborně hrabe. Díky tomu, že tohle zvířátko je některým lidem odporné se podařilo lidem téměř tento druh vyhubit. Dokonce v některých zemích se ocitlo na listině ohrožených druhů!!!

 

krysa-obecna